Παρασκευή, 11 Ιουλίου 2014

"Η Ζάκυνθός μου" - "ΘΥΜΑΜΑΙ" (Στίχοι: Ανδρέας Ζώντος 1897 - 1955)

Θυμόταν ο Ανδρέας Ζώντος... και πως θα μπορούσε να ξεχάσει άραγε τον επίγειο του παράδεισο τη Ζάκυνθο. Αγαπητοί μου φίλοι ένα μικρό κι αγαπημένο μου τραγούδι μοιράζομαι μαζί σας σήμερα, καθώς είναι το πρώτο που μελοποίησα από το βιβλίο "Η Ζάκυνθος στην ελληνική και ξένη ποίηση" από τις εκδόσεις ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ, μία εξαιρετική ανθολόγηση του Διονύση Σέρρα.

Βασικοί συντελεστές στο βίντεο που ακολουθεί, οι καλοί μου φίλοι Γιώργος Γεωργιάδης, Νατάσσα Κλαυδιανού & Στέλιος Πέττας που αναδεικνύουν με τις φωτογραφίες τους τη σημερινή Ζάκυνθο, το δικό μας επίγειο παράδεισο. Τους ευχαριστώ από καρδιάς!


Καλή ακρόαση και θέαση...
Μουσικό Άλμπουμ: "Η Ζάκυνθός μου" (Μελοποιήσεις παλαιών και νεότερων Ζακυνθινών ποιητών)
Τίτλος: "Ζάκυνθο εσύ Κυρά"
Μουσική, ερμηνεία: Γιάννης Παντάκης - (C)opyright 2013-2014  
Στίχοι: Ανδρέας Ζώντος (1897 - 1955) - "Η Ζάκυνθος στην Ελληνική και ξένη ποίηση" του Διονύση Σέρρα - Εκδόσεις Περίπλους

Φωτογραφικό υλικό: Γιώργος Γεωργιάδης, Νατάσσα Κλαυδιανού, Γιάννης Παντάκης, Στέλιος Πέττας

Βιογραφία:
- Ανδρέας Ζώντος (Πληροφορίες: Διονύσης Βίτσος / Εκδόσεις Περίπλους)
Ο Ανδρέας Ζώντος (Ζάκυνθος 1897 - Αθήνα 1950) ήταν χαρακτηριστική μορφή της πνευματικής Ζακύνθου της εποχής του. Γεννήθηκε στο Καλαμάκι της Ζακύνθου από φτωχή οικογένεια και για τον λόγον αυτό δεν μπόρεσε να πάει σχολείο. Είχε όμως κλίση στα Γράμματα και διάβαζε μόνος του.
Έλαβε μέρος στον Α Παγκόσμιο Πόλεμο και ανδραγάθησε, καθώς επίσης και στον Μικρασιατικό. Ετσι έλαβε τιμητικά με νόμο της εποχής το απολυτήριο του Γυμνασίου. Από μικρός εξέδωσε ποιητική συλλογή, αλλά και λογοτεχνικό περιοδικό και εφημερίδες. Ο Ιωάννης Μεταξάς τον κάλεσε στην Αθήνα και τον στήριξε να βγάλει εφημερίδα με τίτλο "Επτανησιακή Ηχώ" και προσανατολισμό υπέρ του Μεταξικού Καθεστώτος.
Μετά από αυτό έγινε αντικείμενο δριμείας σατιρικής επίθεσης με άξονα τα ...μαργαριτάρια των κειμένων του. Χαρακτηριστικό είναι το ποίημα του Ανδρέα Βιαγκίνη (δημοσιεύτηκε μαζί με άλλα στο περιοδικό Περίπλους από τον Ντίνο Κονόμο) με τίτλο "Σε έναν λόγιον".

Ενδεικτικός κατάλογος βιβλίων του:
1. Ταξείδια και διηγήματα (Αθήνα : Βιβλιοπωλείο Α. Ματαράγκα, 1945)
2. Ο άγιος της Ζακύνθου (Αθήναι : Τυπογραφικαί Εργασίαι Α. Ματαράγκα, 1940)
3. Ένας σουλτάνος προστάτης χριστιανών : ιστορική μελέτη (Ζάκυνθος : Τύποις Προόδου, 1933)
4. Γιάννης Τσακασιάνος : ο άνθρωπος και ο ποιητής (Αθήναι : Τυπογραφείον Α. Ματαράγκα, 1932)