"Η Ζάκυνθός μου" - "ΖΑΚΥΝΘΟ ΕΣΥ ΚΥΡΑ" (Στίχοι: Σπύρος Γκούσκος 1911 - 1941)

Καλημέρα! Συνεχίζουμε σήμερα με ένα μελοποιημένο ποίημα του Σπύρου Γκούσκου. Ο εραστής του στίχου Σπύρος Γκούσκος, όπως τον αναφέρει ο Διονυσης Φλεμοτομος σε σχετικό άρθρο του, γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στο χωριό Καταστάρι, στις 16 Γενάρη του 1911. Σκοτώθηκε πολεμώντας στην Αλβανία μόλις 30 χρόνια αργότερα, με τον βαθμό του έφεδρου ανθυπολοχαγού. Στον προσωπικό του φίλο Ντίνο Κονόμο, οφείλουμε το γεγονός οτι σήμερα γνωρίζουμε τόσο για τον ίδιο όσο και για το έργο του.

Ευχαριστώ τους φίλους μου Γιώργο Γεωργιάδη, Νατάσσα Κλαυδιανού, και Ανδρέα Στάβερη, όπου με τις εξαιρετικές τους φωτογραφίες, αναδεικνύουν περαιτέρω το στίχο και τη μουσική. Καλή ακρόαση και θέαση φυσικά...




Μουσικό Άλμπουμ: "Η Ζάκυνθός μου" (Μελοποιήσεις παλαιών και νεότερων Ζακυνθινών ποιητών)
Τίτλος: "Ζάκυνθο εσύ Κυρά"
Μουσική, ερμηνεία: Γιάννης Παντάκης - (C)opyright 2013-2014  
Στίχοι: Σπύρος Γκούσκος (1911 - 1941) - "Η Ζάκυνθος στην Ελληνική και ξένη ποίηση" του Διονύση Σέρρα - Εκδόσεις Περίπλους

Φωτογραφικό υλικό:
- Γιώργος Γεωργιάδης, - Νατάσσα Κλαυδιανού, - Γιάννης Παντάκης - Ανδρέας Στάβερης  

Βιογραφία: - Σπύρος Γκούσκος (Πληροφορίες: Διονύσης Βίτσος)
Ο εραστής του στίχου Σπύρος Γκούσκος, όπως τον αναφέρει ο Διονυσης Φλεμοτομος σε σχετικό άρθρο του, γεννήθηκε στη Ζάκυνθο στο χωριό Καταστάρι, στις 16 Γενάρη του 1911. Σκοτώθηκε πολεμώντας στην Αλβανία μόλις 30 χρόνια αργότερα, με τον βαθμό του έφεδρου ανθυπολοχαγού. Στον προσωπικό του φίλο Ντίνο Κονόμο, οφείλουμε το γεγονός οτι σήμερα γνωρίζουμε τόσο για τον ίδιο όσο και για το έργο του.
Ο Σπύρος Γκούσκος υπήρξε ένας από τους σημαντικούς εκφραστές και ίσως ο μοναδικός Ζακυνθινός εκφραστής ενός λογοτεχνικού κλίματος που διαμορφώθηκε την περίοδο του Μεσοπολέμου και ως κύριο εκφραστή του είχε τον Κώστα Καρυωτάκη, του λεγόμενου Καρυωτακισμού. Το κλίμα αυτό περικλείει το φόβο και την απαισιοδοξία μιας γενιάς που της έλαχε να ανδρωθεί στα χρόνια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, του Εθνικού Διχασμού ανάμεσα σε Βενιζελικούς και Βασιλικούς, της Σοβιετικής Επανάστασης, της γέννησης του φασισμού, της Μικρασιατικής Καταστροφής, που μέσα σε μία δεκαετία άλλαξαν ξαφνικά, αναπάντεχα και ραγδαία το ρυθμό του κόσμου.
Περισσότερα: http://www.politismospolitis.org/archives/19014


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τιμητική εκδήλωση στην ποιήτρια και συγγραφέα Λενέτα Στράνη - Ζάκυνθος 20/8/2023

Το μουσικό άλμπουμ «Η Ζάκυνθός μου» κυκλοφορεί σε Βιβλίο CD

"Η Ζάκυνθός μου" - "ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ" (Στίχοι: Ιωάννης Τσιλιμίγκρας 1872 - 1947)