"Η Ζάκυνθός μου" - "ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ" (Στίχοι: Ιωάννης Τσιλιμίγκρας 1872 - 1947)

"Ποιός μοσχομύριστο νησί μπορεί να σε γνωρίσει
κι ένα κομμάτι της καρδιάς σε εσέ να μην αφήσει;"


Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους φίλους μου Γιώργο Γεωργιάδη, Νατάσσα Κλαυδιανού και Ανδρέα Στάβερη για την πολύτιμη συμβολή τους στην επένδυση του τραγουδιού με τις εξαιρετικές τους φωτογραφίες από το μοσχομύριστo νησί μας!




Μουσικό Άλμπουμ: "Η Ζάκυνθός μου" (Μελοποιήσεις παλαιότερων αλλά και νεότερων χρονολογικά ποιημάτων, αφιερωμένα στη Ζάκυνθο.)
Τίτλος: "Αποχαιρετισμός προς τη Ζάκυνθο"
Μουσική, ερμηνεία: Γιάννης Παντάκης - (C)opyright 2013-2014  
Στίχοι: Ιωάννης Τσιλιμίγκρας (1872 - 1947)  - "Η Ζάκυνθος στην Ελληνική και ξένη ποίηση" του Διονύση Σέρρα - Εκδόσεις Περίπλους

Φωτογραφικό υλικό: Γιώργος Γεωργιάδης, Νατάσσα Κλαυδιανού, Ανδρέας Στάβερης Γιάννης Παντάκης

Βιογραφία: - Ιωάννης Τσιλιμίγκρας (Πληροφορίες: Διονύσης Βίτσος / Εκδόσεις Περίπλους)
Ο Ιωάννης Τσιλιμίγκρας γεννήθηκε στην Ζάκυνθο (1872-1947) και σπούδασε ιατρική στην Αθήνα και στο Παρίσι. Έγραψε σατιρικά και λυρικά ποιήματα και με τα ψευδώνυμα Ίων, Τσάλμας και Τίμερος. Το 1912 ...ξελόγιασε την εγγονή του Λουδοβίκου Σαλβατόρ (από τον θετό του γιο και πρώην γραμματέα του), που είχε έλθει με θαλαμηγό του και την οικογένειά της στην Ζάκυνθο, την Πριγκίπισσα Λουίζα Βίβες. Την παντρέφτηκε και έζησε μαζί της στη Μαγιόρκα, όπου είχε το παλάτι του ο Σαλβατόρ, του οποίου κληρονόμησε την περιουσία ως σύζυγός της εγγονής του. Σημειωτέον ότι ο Λουδοβίκος Σαλβατόρ ήταν αδελφός του Κάιζερ (αυτοκράτορα) της Αυστροουγγαρίας, του άντρα της περίφημης Αυτοκράτειρας Σίσυς, και διάδοχος του θρόνου. Ήταν να γίνει αυτός αυτοκράτορας αλλά παραιτήθηκε υπέρ του αδελφού του. Σήμερα στη Μαγιόρκα υπάρχουν Ιδρυμα Τσιλιμίγκρα, οδός Τσιλιμίγκρα κλπ.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τιμητική εκδήλωση στην ποιήτρια και συγγραφέα Λενέτα Στράνη - Ζάκυνθος 20/8/2023

Το μουσικό άλμπουμ «Η Ζάκυνθός μου» κυκλοφορεί σε Βιβλίο CD